filmposter Shoplifters

Shoplifters dropt ons in Tokyo bij de Shibata’s, een arm gezin dat met zijn zessen samenhokt in een piepklein huisje. Het is er niet bepaald net, maar wel lekker warm – figuurlijk althans.

Deze film is een echt gezinsportret. Vader Osamu, die door een arbeidsongeval niet meer kan werken, maar met de hulp van zoon Shota wel eens iets gaat stelen in de supermarkt. Moeder Nobuyo, die steeds minder werk krijgt in het strijkatelier. Oma Hatsue, die stiekem nog steeds het pensioen van haar overleden man int. Dochter Aki, die haar boterham verdient als stripper. En dan is er Yuri, het kleine meisje dat ze uitgehongerd en onderkoeld op een balkon aantreffen. Haar ouders mishandelen haar. Osamu besluit haar mee te nemen en de kneepjes van het stelen te leren. Is dit een redding of een ontvoering? Kore-eda’s geliefde thema’s komen hier op haast magische wijze samen. Wat is familie? Wat is opvoeding? Wat geef je door? Is dat goed of slecht?

Wat dit gezin allemaal uitspookt, maakt dat we een oordeel snel klaar hebben. Maar de diepe verbondenheid die we twee uur lang ervaren, verzacht onze blik.

Binnenkort in Werf 44

Alle evenementen