Film review: The Northman

The Northman is een film die hedendaags niet meer gemaakt wordt, uniek in vele opzichten bewijst Robert Eggers nog maar eens wat voor een talentvolle regisseur hij is. Op het eerste zicht lijkt het misschien slechts om de klassieke “revenge story” te gaan, echter is het zoveel meer.                                                                                                                                                                       

Arno Truyens
Met “The Northman”, toont Eggers de ware animalistische aard van de mens, het oer-primitieve instinct om te doden en vechten voor je doelen, wreken als lotsbestemming.
Arno Truyens

Het werk haalt inspiratie uit oude Scandinavische legenden; alsook uit Hamlet, maar geeft er een volledig autonome swing aan. Er is geen sprake van een simpele zwart-witte, Good vs. Evil verhouding, zowel de protagonisten als de antagonisten zijn barbaars op hun eigen manier. De film schept licht op hoe brutaal de Vikingen echt waren. Het is niet omdat we het verhaal uit het oogpunt van een bepaald personage volgen, dat dat personage het ook altijd bij het rechte eind heeft. Met “The Northman”, toont Eggers de ware animalistische aard van de mens, het oer-primitieve instinct om te doden en vechten voor je doelen, wreken als lotsbestemming. Het terugbrengen van de mens naar enkel zijn pure inherente eigenschappen is iets dat de regisseur al eerder deed met: “The Lighthouse (2019)”.

Verder kan ik ook niets anders dan lof uitspreken over de krachtige cinematografie. Het visuele aspect sleept je helemaal mee naar het IJsland van de 10de eeuw en ook de muziek helpt hier enorm bij. De keuze van Eggers om zoveel mogelijk te doen met fysieke sets, geeft deze film een authentiek gevoel, niet enkel historisch correct maar ook gewoon echt, niets is of lijkt fake. De acteerprestaties van zowat de hele cast waren opmerkelijk: Alexander Skarsgård (Amleth), Anya Taylor-Joy (Olga), Nicole Kidman (Queen Gudrún, Claes Bang (Fjölnir) en anderen deden een uitstekende job.

Veel meer kan ik er ook niet over zeggen, buiten dat het een film is die qua structuur gedurfd en ook origineel is in deze tijden. Als je meer wilt weten moet je hem gewoon zelf gaan kijken, echt de moeite waard. Een groots epos zoals je het, (nog nooit), al lang niet meer gezien hebt.

- Arno Truyens